Sate Resepi Niaga

Sumber: resepi ini adalah resepi yang diperolehi dari seorang peniaga sate,yang terkenal di Kuala lumpur.

Bahan-Bahan:

Untuk 140-150 cucuk sate
2 kilo dada ayam
1 kilo isi ayam dari seekor ayam tanpa dibuang lemak

Bahan untuk memerap ( disatukan dan dikisar)
10 ulas bawang merah
1 ulas bawang besar
6 ulas bawang putih
4 batang serai
5 inci halia
2 sudu makan jintan manis ditumbuk kasar
1 sudu makan jintan putih ditumbuk kasar
1 sudu biji ketumbar ditumbuk halus.

Bahan perasa
5 sudu makan serbuk kunyit
2 sudu makan madu.
500 grm gula pasir

Cara:
isi ayam dari bahagian dada dan seekor ayam dipotong kiub jangan dibuang lemaknya. satukan dengan bahan memerap dan masukkan bahan perasa.gaulkan bahan ini sebati dan simpan didalam peti sejuk semalaman cucuk isi ayam yang telah diperap semalaman dgn lidi sate. siap sedia untuk dibakar dan dihidangkan

Cadangan Hidangan:sajikan sate dengan kuah kacang,hirisan timun dan bawang merah

Resepi Kuah Kacang:

Bahan-Bahan:
Resepi untuk 150 cucuk sate

Bumbu cili.
( sambal cili)

2 gengam cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 cawan air
sedikit asam air asam jawa
minyak menumis


kuah kacang

1 kg kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga masak.ditumbuk halus
8 ulas bawang merah.
5 ulas bawanh putih
3 inchi halia
2 batang serai
1 sudu makan jintan manis dikisar halus
1 sudu makan jintan putih dikisar halus
1 sudu makan udang kering ditumbuk
1 cawan santan cair
1 cawan air asam jawa.
minyak menumis
garam dan gula

Cara:

bumbu cili.

goreng kesemua bahan ini dgn sedikit minyak hingga kekuningan dan tuangkan air kedalam kuali..renihkan sehingga cili kembali kembang dan kisar bahan ini halus.

pijarkan minyak goreng bumbu cili sehingga pecah minyak. warna cili akan keperangan.masukkan air asam jawa. setelah masak simpan bumbu cili semalaman .cili akan bertukar menjadi merah keesokan harinya

kuah kacang
mesin bawang merah,bwg putih halia serai jintan manis ,putih dan udang kering . goreng bahan ini dgn minyak yang banyak selama 10 minit.

masukkan 1/3 bumbu cili.dan kacang tanah masak hingga kacang sebati.tambahkan cili jika ingin pedas.

masukkan santan dan air asam jawa.dan perasakan dengan garam dan gula.
Cadangan Hidangan:
hidangkan kuah kacang ini dengan sate dan lebihan bumbu cili.jika ingin pedas lagi campurkan bumbu cili.
Tambahan:
resepi ini dari seorang peniaga sate yang terkenal di kuala lumpur.